Yağlı ciltler için fondöten/pudra/BB krem önerileri

Herkese merhaba, bugünkü yazımda sizlere cilt tiplerinize ve isteklerinize göre en uygun olan cilt baz malzemenizi ve uygulamasıyla ilgili püf noktalarını vermek istiyorum.  Keyifli okumalar...



Cilt tipleri genel olarak 3 gruba ayrılır yağlı, kuru veya karma ciltler olarak. Hepsinin kendi içinde bir takım avantaj ve dezavantajları bulunmaktadır. Yağlı ciltler genelde siyah nokta ve sivilcelerle baş etmeye çalışırken kuru ciltlerde bu problemlere sık rastlanmaz. Ancak bunun yanında kuru ciltler daha erken yaşlanma ve kırışıklık belirtileri gösterirken, yağlı ciltler bu konuda çok avantajlıdır. Bu ve bunun gibi pek çok farklı konuda farkı dezavantajlar ya da avantajlar bulunmaktadır. Bu sebepten farklı cilt tipine sahip kişilerin mutlaka cilt yapılarına uygun makyaj malzemesi kullanmaları gerekmektedir.


Genellikle en problemli olarak nitelendirilen yağlı ciltler ile başlayalım. Yağlı ciltler için söylememiz gereken ilk şey kullanacakları malzeme ne olursa olsun (fondöten, pudra, bb krem...), ürün mutlaka su bazlı ve hatta mümkünse komedojenik olmamalıdır. Komedojenik olmaması ürünün gözenekleri tıkamaması, siyah nokta ve sivilcelere sebebiyet vermemesi anlamına gelmektedir. Ürün almaya gittiğiniz zaman size yardımcı olan görevlilere söylerseniz size komedojenik olmayan ürünleri gösterecektir. Ayrıca ürünlerin üstünde de “komedojenik değildir/non-comedogenic” ibarelerini görebilirsiniz.



                                Ürünlerde örnek olarak yukarıdakiler gibi bu uyarıları görebilirsiniz.

Yağlı ciltler genelde en problemli ciltler olduğundan, bu cilt tipine sahip bayanlar genellikle kapatma özelliği en yoğun olan fondötene yönelmektedirler. Cillteki kusurları en iyi kapattığı düşünülen fondöten bazı zamanlarda işlevini göstermeyebilir. Eğer kullandığınız fondöten su bazlı değilse, ürün cildinizde kalıp gibi yapışıp kalacak, nefes almasını engelleyecektir. Zaten yağlanmaya müsait olan cildinizde terlemeye sebep vererek, mevcut yağlandırmanızı arttıracaktır. Bu yüzden eğer fondöten  tercih edilecekse mutlaka su bazlı olmasına dikkat edilmelidir. Bu konuda yine satış danışmanlarından yardım alabilirsiniz. Su bazlı ürün aynı zamanda diğer ürünlere göre cildinizde daha fazla kalıcı olacaktır. Yağlı ciltler için sizlere her bütçeye göre tavsiye edebileceğim 3 adet ürünüm olacaktır. İlki Clinique Anti-Blemish Fondöten. Fiyatı 89.00 TL (30 ml), ikincisi L’oreal True Match, fiyatı 50-55 Tl arası ve üçünü son olarak Maybelline AffiniMat fiyatı 20-25 TL arası.




Bu ürünlerin üçünüde deneyen birisi olarak şunu söykeyebilirimki aralarında hiçbir fark bulunmamaktadır. Ne kalıcılık, ne kapatıcılık ne da başka bir konuda herhangi bir fark yoktur. Tamamen bütçenize göre hareket edebileceğiniz ürünlerdir. Ancak şunu tavsiye edebilirimki 20 TL’nin altındaki fondötenleri hiçbir suretle kullanmamanız gerekmektedir. Çünkü hiçbir sağlıklı makyaj malzemesi bu fiyatın altında bir maliyetle piyasaya sürülemez. İçinde mutlaka sizlere zarar verecek karışımlar bulunur. Bu yüzden bu konuya dikkat edelim lütfen.
Fondötenden sonra pudraya değinmek istiyorum. Eğer cildiniz çok kusurlu değilse, yağlı cildinizde sadece pudra kullanmanızı tavsiye ediyorum. Bu cildinizin parlamasını engelleyip nefes almasını sağlayacaktır. Ve gün içinde kolaylıkla uygulanabilir olmasıylada, makyaj tazeleme açısından size pratiklik sağlayacaktır. Eğer cildiniz çok kusurlu bir yapıya sahip ise, yukarıda belirttiğim tavsiyeler üzerine uyguladığınız fondötenin üstüne, ikinci kat olarak pudrayı uygulayabilirsiniz. Pudralarda su bazlı ve komedojenik olmama özelliklerine sahip olanlar olarak ayrışmaktadırlar. Ayrıca pudra uygulamasında bir diğer püf nokta uygulanış şeklinde saklıdır. Pudrayi genellikle kutularının içinden çıkan süngerlerle uygulamak oldukça sağlıksız ve yanlış bir yöntemdir. Pudrayı süngerle uygulamak cildinizde kalıp gibi yapay bir görüntü oluşturmakla birlikte 2. ve 3. Kullanımdan itibaren süngerin renginin koyulaştığını görüceksiniz. Bu cildinizdeki yağlanmayla beraber sivilce ve siyah nokta oluşumunu da hızlandıracaktır. Bu yüzden pudra mutlaka fırça yardımıyla uygulanmalıdır. İlk allık önerim Lancome Star Bronzer Intense SPF 10 Pudra fiyatı 115 TL, ikinci sırada yine L’oreal dan True Match Pudra fiyatı 50 TL, ve son sırada Maybelline Super Stay 24h Waterproof Powder 25-30 TL arası.  Piyasada çok daha ucuza pudra temin etmek mümkün ancak söylediğim gibi bunları kullanmamak cilt sağlınız için çok iyi olacaktır.  



Son olarak son yılların modası olan BB kremlerden bahsetmek istiyorum. Yağlı cilte sahip olanların tercih etmeleri gereken ürünler arasında ilk sırada yer almaktadır. BB kremlerin cilt tiplerine göre ayrı  ürünleri  bulunanları olsa da, hemen hemen hepsi yağlı ciltlerin kullanımına uygundur. İçlerinde nemlendirici, güneş koruyucu, vitamin ve mineraller, pürüzsüzleştirici maddeler vs. birçok şeyi barındırarak, ciltteki renk tonları farklılıklarını ve kusurları kapatarak en doğal etkiyi bırakırlar. Bu yüzden BB kremleri kullanarak bir taşla birden fazla kuşu vurabilirsiniz. Aynı zamanda fondötenlere göre çok daha uygun fiyatla satılmaları BB kremi tercih sıralamasında en üstlere çıkartıyor. BB kremlerle ve ürünlerin tanıtımıyla ilgili detaylı bir yazıyı sizlere önümüzdeki günlerde paylaşıyor olacağım. BB kremlerinde kullanış şekli olarak fondötenlerden bir farkı bulunmamaktadır. Piyasada şu anda hemen hemen her markaya ait bir BB krem bulunmaktadır. Bunların arasından yağlı ciltler için en uygun olacak şekilde şöyle sıralayabiliriz  birinci sırada MAC Prep + Prime Beauty Balm  87 TL, ikinci sırada La Roche BB Krem 40 TL ve üçüncü sırada Garnier BB Krem 18 TL. Bunların arasında yine bir fark bulunmamakla beraber çok sorunlu ciltlerin dermakozmetik alt yapıya sahip olmasından dolayı La Roche’un BB kremini tercih etmelerini öneriyorum.





Bugünkü yazımızı özetleyecek olursak; yağlı cilde sahip olan bayanların makyajlarında öncelikle BB krem tercih etmelerini öneriyorum. İkinci sırada pudra var ve son olarak fondöten. Evet yağlı ciltlerin fondöten kullanmamaları, problemlerini arttırmamak adına büyük önem teşkil etmektedir. Bu yazımda yer alan ürünlerin hepsini denemiş olduğum için, size de gönül rahatlığıyla öneriyorum. Bunların dışında değinmediğim ya da merak ettiğiniz başka hususlar olursa çekinmeden sorabilirsiniz. Mutlu günler dilerim..

1 yorum:

Blogger tarafından desteklenmektedir.