Erkekler ve Makyaj

Güzel bir Cuma sabahından günaydınlar. Bugünkü yazımda arkadaşlarımdan ve çevremden görmüş olduğum bir sorunsaldan bahsetmek istiyorum. Erkeklerde makyaj sorunsalı. Erkekler makyaj yapar mı, neden makyaj yapmaya ihtiyaç duyarlar, erkeklerin makyaj yapması yaygın mı, erkekler hangi makyaj malzemelerini kullanabilirler, kozmektik sektörü erkeklere göre değil mi, makyaj yapmak isteyen ama çekinen erkekler neyden çekinirler gibi bir çok sorunun cevabını bulabileceğiniz yazımı keyifle okumanızı diliyorum.

Önce insanların erkeklerin makyaj yapması ile ilgili olan önyargıların sebeplerinden bahsetmek istiyorum. Günümüzde genellikle makyaj denilince akla gelen şey, kadınların güzel görünmek için çeşitli malzemelerle yüzlerini boyamasından ibarettir. Ancak makyajın çıkış amacı ya da asıl amacı bu değildir.

Makyajın çıkış amacı yüzünüzde olan ve sizi günlük hayatınızda etkileyen kusurlarınızı kapatmaktır. Böylelikle kusurlarınızı kapatarak daha güzel bir görünüme sahip olursunuz. Bu yönünden baktığımız zaman erkeklerin makyaj yapmaları, makyajın tanımı açısından hiçbir sorun teşkil etmemektedir. Yüzlerinde yada vücutlarında herhangi bir kusurları varsa kusurlu bölgeye makyaj yapmaları kadar normal bir şey yok. Zaten makyajın kelime anlamı da; yüzü güzelleştirmek, kusurları gizlemek amacıyla boyama’dır.  Ancak yıllar içinde makyajın kullanım amacı değişmiş ve bugünlerde hemen herkesin iyi kötü yaptığı bir uygulama haline gelmiştir ve kadınların tekeline geçmiştir.


Resimde gördüğünüz bu erkeğin yüzündeki lekeler makyaj yardımıyla kapatılmıştır.
 Ve profesyonel herhangi bir müdahale bulunmamaktadır. 
Bu ve bunun gibi kusurlara sahip beylerin, daha iyi görünme hakları yok mudur?


Erkeklerin bu makyaj konusundaki kadın hegemonyasını kırmasının zamanı çoktan geldi bence. Bir kadın düşünelim yüzünde çiller olsun ya da çokça açıklı koyulu lekeli bir cilde sahip olsun. Kadın bunu her istediğinde makyajla kapatabilir ve eğer isterse bir ömür boyunca kimse onun çilli olduğunu bilemez. Peki ya bir erkek çilli ise yada yüzünde lekeler varsa? Kadın bunu dilediği gibi saklayıp kamufle etme hakkına sahipken, erkek neden sırf adı makyaj diye ve kadınlara ait olduğu düşünülen birşey diye bu hakdan mahrum kalsınki? Halbuki bu çilleri basit bir fondöten yardımıyla hemde hiç belli olmayacak şekilde kapatmak mümkündür.

Bu ve bunun gibi birçok makyaj hilesini kullanarak erkeklerinde olduğundan çok daha iyi görünüme sahip olma hakları vardır. Kadınlar zaman içinde makyajı kendilerine ait birşey gibi sunup, erkeklerin bu hakkını elinden almış ve erkeklerin makyaj yapmalarını çeşitli homofobik sebeplere bağlamışlardır. Toplumun bu düzeni erkeklerin önemli bir hakkını çalmaktadır. Şimdi devir değişmekte ve erkeklerde zamanla makyaj yapmaya, kendilerinde görmek istemedikleri kusurları kapatmaya başlamışlardır. Bunları ister gerekli makyaj malzemesini temin ederek, ister annelerinin ya da kız arkadaşlarının makyaj malzemelerini kullanarak yapmaktadırlar. Erkekler gizlice bu malzemeleri kullanmak zorunda bırakılmamalı, bu sektörü onlarda dilediğince kullanabilmeliler.

Diyeceksiniz ki ben sokakta yada çevrede hiç makyajlı erkek görmedim sen nerde gördün. Size şunu söyleyebilirimki emin olun siz de gördünüz ama anlamadınız. Çünkü erkekler toplumdaki bu baskı nedeniyle makyaj yapıp belli olmaması konusunda o kadar ustalaştılarki değme kadınlara taş çıkartılar. Evet bazı erkekler o kadar iyi makyaj yapıyorki biz bunu anlayamıyoruz. Aslında azınlıkta kalan o erkekler makyajın uygulanma amacını en doğru şekilde yerine getirenlerdir. Çoğu kadın gibi makyaj yaptığı 10 km öteden belli olup da boya küpüne dönmek demek değildir makyaj.

Evet erkeklerde makyaj yapabilirler. Bu onlarında hakkıdır. Ve bugünlerde bu haklarını geri almaya başlamışlardır. Tabi kadın makyajı ve erkek makyajı arasında büyük farklar vardır. Hem uygulanış hem de kullanılan malzemeler yönünden. Eğer talep olursa bunlarla ilgili detaylı yazılarımı sizinle paylaşırım. Taleplerinizi belirtin lütfen. Herkese iyi cumalar...


0 yorum:

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.