Yaz Makyajınız için Öneriler

Yazın ilk günlerinde yaz makyajınız ile ilgili bilmek isteyeceğiniz çok önemli ipuçlarını sizin için bir araya getirdim. Keyifli okumalar...

İlk makyaj yapmaya başladığım lise yıllarında, yaz ayları geldiği zaman makyaj benim için bir eziyete dönüşmekteydi. Zaten ergenlik (malum) sebebiyle fazlaca çalışan hormonlarımız cildimizde maksimum tahribatı bırakırken, yüzümdeki sivilce görünümlü dere tepeleri kapatmak için verdiğim uğraşlar oscarlık performans gerektiriyordu. Tüm bu uğraşlara değseydi yine de üzülmezdim ancak bahar aylarında sınırları zorlamaya başlayan sıcaklar bütün uğraşlarımı çöpe atıyordu. Cildimin hava almaya çabalarken su gibi attığı ter ve bu sebepten yüzümde 1 saatten fazla durmayan fondöten, terle karışıp iyice yağlanan cildimde, sürdüğüm allık ve pudranın mükemmel karışımı ile tondan tona geçiş yapan cildim, yine sıcak sebebiyle gözümün üstünde far etkisi yapan aşırı yağlı parlak tabaka, akan kalemlerim vs. yaz aylarında benim için kabus olmuşlardı. Tabi bu sorunları çözebilmek hiç kolay ve hızlı olmadı. Bazı ürünleri deneye yanıla, yeni teknikler geliştire geliştire, araştırıp sora sora bugünlere geldim =) Bu anlamda makyaja yeni başlayanlara, ya da bu sorunla baş edemeyenlere onları hiç uğraştırmadan yaz makyajı hakkında verebileceğim bazı tavsiyeleri paylaşmak isterim.

Öncelikle herkesin bildiği gibi, her şeyin başı olarak nitelendirdiğimiz temizlik makyajımızın da başıdır. Özellikle yaz aylarında terleme ile beraber havadaki tozların ve kirliliklerin cildimize çok daha kolay yapışabileceğinden dolayı, makyaja başlamadan önce mutlaka yüzümüz cilt tipimize uygun bir yıkama ürünüyle temizlenmeli hatta mümkünse tonik ile tamamlanmalıdır. Böylece gözeneklerimiz açılacak ve daha rahat nefes alan ciltte yağlanma ve terleme minimum düzeye düşecektir. Bu yüzden temizlik aşaması yaz makyajında olmazsa olmaz ve en önemli adımdır.

Cildimizi temizleyip, toniğimizi uyguladıktan sonra yine tüm profesyonellerin önerdiği üzere mutlaka güneş korumalı bir nemlendirici kullanmamız gerekmektedir. Bu nemlendirici cildimizi tüm gün taze bir görünümde tutmakla birlikte aynı zamanda nemlenmesini ve güneşin zararlı ışınlarına karşı korunmasını sağlayıp yaşlanmamızı geciktirecektir. Buradaki püf nokta şu; cildimize nemlendiricimizi veya güneş koruyucumuzu sürdükten hemen sonra makyaja başlamamak gerektiğidir. Cilt henüz kreminizi absorbe etmemişken üstüne herhangi bir makyaj malzemesi kullandığınızda istediğiniz etkiyi yaratmanız pek mümkün olmayacaktır. Bu yüzden kreminizi sürdükten sonra minimum 15 dakika süreyle beklemeniz makyajınızın daha sağlıklı ve kalıcı olmasını sağlayacaktır. Sizlere tavsiyem dışarı çıkacaksanız hazırlanmaya başlamadan önce ilk işiniz kremlerini sürmek olsun, ondan sonra giyinip hazırlanıp makyajınıza rahatlıkla başlayabilirsiniz.

Yaz makyajının en önemli unsuru cilt kusurlarını kapatmak için kullanacağınız makyaj malzemesinin ne olduğudur. Bunun için seçeneklerimiz malum fondöten, pudra (krem, kompakt, toz veya bronz) ve son dönemlerde moda olan BB kremler. Burada benim sizlere öncelikli tavsiyem kesinlikle fondöten kullanmamanız olacaktır. Çünkü fondöten ağır ve yağlı yapısıyla yaz sıcaklarında kullanım için uygun bir makyaj malzemesi değildir. Bunun yerine daha hafif ve içinde birçok özelliği barından BB kremleri kullanmanız sizin faydanıza olacaktır. BB kremler cildi yağlandırmaz ve daha hafif kıvamıyla gözeneklerinizi tıkayıp terlemeye sebep olmaz. BB kremler cilt kusurlarınızı kapatmada yetersizse üstüne hafif bir pudra uygulayarak kusurları kapatma etkisini arttırabilirsiniz. Cildiniz daha az sorunluysa sadece pudra kullanmanız sizin için en faydalı yöntem olacaktır. Özellikle yağlı ciltlere sahip bayanların yalnızca pudra kullanmalarını öneriyorum. Böylece cilt parlamaları ve makyajın bozulma riski en aza inecektir çünkü pudra ciltteki yağı en iyi absorbe eden makyaj malzemesidir.  (Cildinizin için en uygun kapatıcı malzemeyi, bir sonraki yazımda detaylarıyla birlikte bulabilirsiniz.)

Bundan sonra dilerseniz allık kullanabilirsiniz. Yaz makyajlarında, allık kullanımındaki püf nokta allığımızı fırça yardımıyla çok hafif bir şekilde uygulamak olacaktır. Allığınız hangi tonlarda olursa olsun (açık/koyu ton) mutlaka çok az miktarda kullanılmalıdır. Çünkü çok miktarda kullanılan allık yazın sıcaklarla beraber kısım kısım etkisini kaybedecek ve lekeli bir görünüme sebep olacaktır. Bu yüzden fırçamızı allığa sürdükten sonra elimizle fırçaya vurarak, ya da fırçanın üstündeki fazla allığı üfleyerek uygulamanızı tavsiye ediyorum. Hatta ben bu adımdan sonra fırçayı bir kez de elimin üstüne sürerek fazlalığın gittiğinden iyice emin oluyorum. Bu şekilde allığın etkisinin çoğunun kaybolduğunu düşünseniz bile emin olun kalıcılığını arttıracaksınız. Gerekirse bu işlemi iki kez uygulayarak allık yoğunluğunu arttırabilirsiniz. Ancak allığı fırçaya sürdükten hemen sonra cilde uygulamak allığın düzgün bir şekilde cilde yayılmasına engel olup dalgalı bir görünüme sebebiyet verecektir.

Göz makyajımız içinse yine ilerleyen saatlerde oluşabilecek yağlanmaları önlemek için su bazlı bir göz çevresi kapatıcısı kullanmanızı tavsiye ediyorum. Bundan sonra dilediğiniz farı, eyelinerı, göz kalemini yada suya dayanıklı maskaranızı kullanabilirsiniz.  

Makyajın son adımı daima dudaklar olmalıdır. Yazın için kullanmanızı tavsiye edeceğim rujlar açık renkli ve transparan olan rujlardır. Ya da bunların yerine sadece parlatıcı kullanmayı da düşünebilirsiniz. İlla koyu renkli bir ruju tercih etmek isterseniz de markaların mat serilerini kullanırsanız, yazın size kalıcılığıyla avantaj sağlayacaktır.

Şimdilik yaz makyajı ile ilgili dikkat etmeniz gerekenler ve püf noktalar bu kadardır. Her ayrıntıya yer veremediğim için sorularınıza açığım böylelikle detaylı cevaplar alabilirsiniz. İlerleyen günlerde her farklı malzemeye ilişkin ayrıntılı yazılarım için takipte kalmanızı öneririm. Herkese mutlu yazlar...






0 yorum:

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.